Lista alergenów dla restauracji – do pobrania

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1169/2011 (25.10.2011 r.) w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, każdy właściciel lokalu gastronomicznego ma obowiązek poinformowania klientów o możliwości wystąpienia alergenów w serwowanych daniach. Najlepszym rozwiązaniem jest lista alergenów dla restauracji do pobrania tutaj, wypełniona i dołączona do karty menu Twojej restauracji.
Wspomniane Rozporządzenie dotyczy głównie właścicieli lokali gastronomicznych, niezależnie od charakteru działalności i wielkości zakładu. Nakłada obowiązek przedstawienia wykazu wszystkich składników dania oraz alergenów jakie mogą się w nich znajdować.
Rozporządzenie możesz przeczytać i pobrać TUTAJ, szczegółowo o obowiązku informowania o alergenach przeczytasz w rozdziale IV, art.9, strona 28.
Lista alergenów dla restauracji
Przepisy Unii Europejskiej dotyczącą informowania o 14 alergenach. Jeśli chcesz przeczytać fragment rozporządzenia ze szczegółowym wykazem alergenów, znajdź Załącznik 2 – strona 43.
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, czyli również lista alergenów dla restauracji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę;
maltodekstryn na bazie pszenicy;
syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
-
Skorupiaki i produkty pochodne;
-
Jaja i produkty pochodne;
-
Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
-
Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego;
mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, laktitolu;
-
Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Caryaillinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
-
Seler i produkty pochodne;
-
Gorczyca i produkty pochodne;
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne;
-
Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitązawartośćSO2dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
-
Łubin i produkty pochodne;
-
Mięczaki i produkty pochodne
Jak bez problemu przedstawić gościom informacje o alergenach?
Przede wszystkim, informacja o alergenach musi być łatwo dostępna dla klienta.
Informacje te można przedstawić na kilka sposobów.
Można przy każdym daniu w karcie MENU, w wykazie składników potrawy zaznaczyć (np. tłustym drukiem) możliwe alergeny. MOŻE to jednak (wizualnie) zakłócić porządek w karcie menu i spowodować mało estetyczny wygląd karty.
Taki sposób może wyglądać tak:
Filet z kurczaka w cieście z warzywami z grilla
filet z kurczaka, mleko, mąka pszenna, jajka, olej rzepakowy, masło, cebula biała, pieczarki świeże , papryka świeża, cukinia, marchew, seler, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, czosnek,
Lub tak:
Fantazja z kurczaka w pszenno – mleczno – jajecznym cieście z maślanym miksem z selera i warzyw.
🙂 Tu oczywiście przesadziłam z opisem, wierzę w Waszą kreatywność!
Według mnie, lepiej jest dołączyć na końcu karty menu TABELĘ, w której są wymienione wszystkie dania, a alergeny zaznaczone w formie checklisty.
![]()
Ponieważ byłam szefem kuchni i właścicielem restauracji, doskonale wiem, że nikt nie ma czasu na siedzenie i robienie tabelek.
Dlatego też, taką właśnie checklistę do samodzielnego wypełnienia przygotowałam i udostępniam ją dla Was.
Lista alergenów dla restauracji – do pobrania
Kliknij ikonkę i pobierz:
Instrukcja: wpisz nazwę potrawy i krzyżykiem/ptaszkiem, kropką – czym chcesz, zaznacz składniki, które się w niej znajdują. Wypełnioną listę dołącz na końcu do karty menu.
Dla ułatwienia możesz na początku karty menu wpisać tekst, np. taki: „Lista alergenów występujących w naszych daniach znajduje się na końcu karty menu”. (Lub na stronie….., lub jak chcesz)
Inny sposób dotyczy restauracji, barów i innych miejsc, gdzie klient zamawia dania przy bufecie. Można wówczas informację o alergenach umieścić w sposób widoczny i czytelny np. w formie wywieszonej tablicy informacyjnej, zalaminowanej kartki, stojącej w ramce itp.
Ogólna informacja dla klientów o alergenach – do pobrania
Ważne!
Obsługa w restauracji powinna wiedzieć o istnieniu alergenów i dlaczego informacja o możliwości ich wystąpienia w daniach jest dla niektórych osób taka ważna. Idealnie by było, gdyby ktoś z obsługi mógł osobiście udzielić informacji o alergenach, jeśli gość o nie zapyta.
Jak widać, informowanie o obecności alergenów w restauracji nie jest dużym problemem.
Wymaga POBRANIA plików z mojej strony, wypełnienia, dołączenia do karty dań i/lub powieszenia w widocznym miejscu – i gotowe.
Musisz wiedzieć, że w przypadku braku listy alergenów i kontroli, Sanepid, może wręczyć upomnienie, a nawet karę grzywny. Od kary można się odwołać.
Jeśli podobał Ci się ten artykuł i pomogłam Ci dzięki gotowym materiałom do wypełnienia, podziel się tym ze znajomymi udostępniając go innym.
Jeśli potrzebujesz pomocy przy uruchomieniu restauracji, wdrażaniu zasad GHP, GMP, HACCP lub jeśli potrzebujesz przeprowadzić audyt w swojej restauracji – napisz do mnie. Mogę Ci pomóc!
![]()
[contact-form-7 id=”681″ title=”Formularz 1″]
Źródło grafiki – KLIK


Głęboczek Vine Resort&Spa
SamCook
Poradnik zdrowie
VillaPark
Tęczowe ognisko
Smile