Ogórek i pomidor – łączyć czy nie?

Ogórek i pomidor – łączyć czy nie?
Każdy z Was na pewno słyszał o zgubnym w skutkach łączeniu ogórka z pomidorem w jednym posiłku. Ale czy na pewno wiecie, dlaczego? Czy ogórek zmniejsza biodostępność witaminy C z pomidora? Czy w związku z tym jest produktem antyodżywczym, a może jest niezależnym czynnikiem ryzyka szkorbutu?
Odpowiedź na pytanie – „Ogórek i pomidor – łączyć czy nie ?” brzmi……
Zainteresowanych zapraszam do analizy problemu!
Po pierwsze, problem tkwi.. w ogórku! Co to w ogóle jest ogórek?
Za wzór do omówienia przedstawiam ogórka gruntowego. 
Owoc (punkt widzenia ogrodników) ogórka, do optymalnego wzrostu potrzebuje gleb szybko nagrzewających się, o dobrej strukturze bogatych w składniki mineralne (czarnoziemy, mady nadrzeczne, gleby piaszczysto-gliniaste).
Należy do rodziny dyniowatych, występuje w kilkudziesięciu odmianach, popularnie wykorzystywany jest do kiszenia i marynowania.
Jeżeli skupimy się na aspektach dietetycznych ogórka, zauważymy między innymi, że jest to warzywo o niskim indeksie glikemicznym (do 3% węglowodanów), czyli z przeznaczeniem m.in. dla cukrzyków. W schorzeniach przewodu pokarmowego należy zwrócić na niego szczególną uwagę, ponieważ u niektórych osób wywołuje silny efekt wzdymający.
Duża zawartość wody (około 95%) sprawia, że ma właściwości nawadniające, przez co sprawdza się jako składnik np. koktajli do picia podczas upalnych dni czy po treningu.
Zbliżając się do meritum, ogórek w swoim składzie posiada pewien enzym, zwany askorbinazą. To warzywo nie jest wyjątkiem, cukinia i kabaczek również są bogate w ten związek chemiczny.
Ogórek jest również dobrym źródłem: błonnika, potasu, beta-karotenu, steroli roślinnych i kukurbitacyny – substancji nadającej świeżym ogórkom gorzkawy posmak, mającej właściwości przeciwnowotworowe.
Ogórek i pomidor – łączyć czy nie? – Działanie askorbinazy
Teraz wytłumaczę, dlaczego przyjęło się za fakt, żeby nie łączyć ogórka z pomidorem.
Wspomniana wcześniej askorbinaza jest enzymem znajdującym się w warzywach i owocach i naturalnie towarzyszy witaminie C. Działanie tego enzymu, w uproszczeniu polega na pozbawieniu aktywności witaminy C. Podczas krojenia, askorbinaza uwalnia się z komórek warzywa i w ten sposób pogarsza jej działanie.

Pomidor oczywiście jest źródłem witaminy C (mimo że nie są to ilości szokujące), dlatego łączenie go z ogórkiem faktycznie dezaktywuje witaminę C poprzez interakcję z askorbinazą.
Ale czy w praktyce warto się tym martwić? Odpowiedz brzmi nie!
Przykładowo, przy połączeniu np. w surówce średniego ogórka z małym pomidorem (ok. 100g – 23mg Wit.C) nawet w sytuacji całkowitej dezaktywacji witaminy C przez askorbinazę (a nie są to wcale duże straty), istnieją jeszcze inne produkty spożywcze, które z nawiązką zrekompensują nam te niedobory w ciągu całej doby.
Jak zapobiegać niedoborom witaminy C?
1. Komponować posiłki w taki sposób, żeby nie przesadzać z ilością warzyw dyniowatych.
2. W całodziennym jadłospisie uwzględnić owoce i warzywa bogate w witaminę C (truskawki, maliny, porzeczki, jagody, kiwi, cytrusy, papryka, natka pietruszki…)
3. Spożywać duże ilości owoców i warzyw w formie surowej (obróbka termiczna to największe straty witamin)
4. Zadbać o prawidłowe przechowywanie żywności (światło i tlen = straty witamin).
„Ogórek, ogórek, ogórek, zielony ma garniturek, i czapkę, i sandały, zielony, zielony jest cały!”
Rafał Czyż dietetyk, trener personalny

Źródła zdjęć i grafik:
Tęczowe ognisko
Smile
VillaPark
Głęboczek Vine Resort&Spa
MPM
Poradnik zdrowie